Psychologie Praktijk Duivenbode

Mindfulness - Training in aandacht

Training in Aandacht of ‘mindfulness-training’ is door westerse hulpverleners ontwikkeld uit eeuwenoude Boeddhistische aandachtmeditaties, met name Zen en Vipassana. In deze training leer je hoe je opener en bewuster in het leven kunt staan en minder vanuit (inadequate) automatische patronen hoeft te handelen.

Ongemak, stress, psychische en lichamelijke pijn maken deel uit van het leven, maar de wijze waarop het de kwaliteit van je leven beïnvloed hangt nauw samen met hoe je ermee omgaat. In de training leer je middels verschillende aandachtsoefeningen om meer in het hier en nu gewaar te zijn van wat zich vanuit je innerlijk, d.w.z. via je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen, en vanuit de buitenwereld, aan je voordoet. En je leert dit op een vriendelijke, niet (ver)oordelende wijze waar te nemen. Ook wanneer de omstandigheden in je leven moeilijk zijn leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient.
Door oefening in aandachtig gewaarzijn zul je minder automatisch ‘in de greep’ zijn van je gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen waardoor je meer vrijheid en meer acceptatie ontwikkelt in de omgang met jezelf en anderen.

Velen ervaren na de training meer kalmte in hun leven, voelen zich stressbestendiger, zijn meer in contact met hun lichaam en de rijkdom van alledaagse ervaringen en ontwikkelen een vriendelijker houding t.o.v. zichzelf en anderen.


Voor wie is de training bedoeld?

De training is geschikt voor iedereen die actief wil bijdragen aan de verbetering van zijn gezondheid en kwaliteit van leven, en in het bijzonder voor mensen die:

  • willen leren omgaan met pijnlijke emoties en indringende gedachten
  • kampen met somberheid en terugkerende depressies
  • meer balans zoeken in de drukte van het dagelijks bestaan
  • willen leren hun lichaam/klachten te accepteren/hanteren
  • minder willen laten leiden door gevoelens van onmacht en meer verantwoordelijkheid willen nemen in het leven
  • meer contact willen gaan voelen met wat werkelijk belangrijk voor hen is
  • meer mildheid, compassie en gelijkmoedigheid willen ontwikkelen t.a.v. zichzelf en anderen

Momenteel staan er tot nader bericht geen nieuwe trainingen gepland.Psychologie Praktijk Duivenbode (psycholoog in Leiden)
Duivenbodestraat 4 - 2313 XS Leiden - Telefoon (071) 78 51 883 - Email info@praktijk-duivenbode.nl
K.v.k 27365448 - BIG 79054629325